Jeg sier som Ole Brum: «Ja takk, begge deler!»
April og mai er herlige og hektiske vårmåneder. Påske, 1. mai og nasjonaldagen – mange fridager med ulike betydninger og meninger. Hektisk for noen og avslappende for andre. Her har tiden mest gått med til «hysterisk» planlegging OG «hysterektisk» rekonvalesens.

Den Store Stygge Ulven
Når det gjelder vinbaren, har det nettopp vært det – «hysterisk» planlegging. Og det er fortsatt ikke over. Som jeg skrev om i blogginnlegget «Aprilsnarr» er lokalene blitt «den store stygge ulven» for drømmeprosjektet vårt. Vi har ventet på lokalene i syv (7) måneder og åpningen, som vi hadde håpet skulle skje før påske, har blitt utsatt flere ganger. Nå er de neste ukene helt avgjørende for om vi kan åpne i sommer eller ikke.
Rett etter påske, hadde vi møte med eier av lokalene. Denne gangen både «tegnet og forklarte» vi hvor kritisk disse forsinkelsene faktisk er for oss. Vi er små gründere uten storkapital i ryggen, og disse forsinkelsene kan i verste fall bety «vinn eller forsvinn» for oss.
Endelig fikk vi litt respons, og eier lovet å prioritere de tiltak som må gjøres slik at (midlertidig) brukstillatelse kan søkes om. Det ble gjort befaring av lokalene fra prosjekterende rådgiver for bygningsfysikk i april, noe som resulterte i flere tiltak. De avgjørende tiltakene i lokalene viser seg å være av sikkerhetsmessig karakter og disse må ferdigstilles før Plan- og bygningsetaten (PBE) vil vurdere brukstillatelse. Trapp mellom 1. etasje og underetasje er blitt flyttet (av tidligere eier) uten at dette var søkt om eller behandlet av PBE. Det viser seg at dette endret på tyngden gulvet tåler, spesielt da det skal være vinbar i lokalene. Gulvet må forsterkes med et ekstra bjelkelag mellom hvert eksisterende bjelkelag. I tillegg må rømningsveiene forbedres – ytterdøren må byttes til en bredere dør samt dør i underetasjen bygges inn i lokalet for å kunne snus slik at den går riktig vei ift eventuell evakuering.
Kundeservice i offentlig sektor
Vi ble enige om at eier iverksetter disse tiltakene umiddelbart, samt at vi skulle ta kontakt med Næringsetaten ift serverings- og skjenkebevilling og forklare utfordringene med lokalene.
Som sagt så gjort. Vi sendte en e-post til Næringsetaten, forklarte problemstillingen både ift lokalene samt vår økonomiske situasjon og ba om mulighet for behandling av vår søknad om serverings- og skjenkebevilling i møtet for Frogner bydelsutvalg den 18. juni. Og her fikk vi oss en skikkelig positiv overraskelse. Kun noen timer etter at e-posten var sendt, ringte det en veldig hyggelig dame fra Næringsetaten til oss. Hun sa at dette måtte de jo gjøre alt de kunne for å få til! DET kaller vi skikkelig kundeservice – de kan det også i offentlig sektor.
Vi er mektig imponerte!
Vi fikk råd om hva vi skulle gjøre samt hvilken dokumentasjon Næringsetaten måtte ha. Søknaden er nå under behandling og nå er det kun (midlertidig) brukstillatelse fra PBE det står på.
Befaring

I går, tirsdag 21. mai, var vi på befaring i lokalene sammen med rørlegger og elektriker. Snekkerne er godt i gang, men det ER virkelig messy – er det mulig å få dette klart ila noen uker da? DET gjenstår å se.
Vi krysser fingrer og tær!
Advarsel: Avsnittene under er en oppdatering om min helsesituasjon og kan igjen være av personlig kvinnelig karakter innenfor et ganske så tabubelagt og lite omtalt emne. Jeg advarer derfor som sist – er du litt sart og / eller ikke liker å lese for mye personlig informasjon, skal du ikke lese videre.

Hysterektomi
Jeg smaker på ordet – hysterektomi. Hmm… det høres absolutt litt «hysterisk» ut, litt akutt, noe som må skje raskt og kanskje er litt «farlig»…
Vel, det er det altså ikke.
Hysterektomi er et kirurgisk inngrep der man, av ulike årsaker, fjerner livmor – og det er kanskje den vanligste gynekologiske operasjon som gjennomføres i Norge i dag. Visste dere at nærmere 1000 kvinner får utført en slik operasjon årlig bare ved Kvinneklinikken på Ullevål Sykehus, og at det i Norge er over 5000 slike tilfeller per år?
Litt fakta
Mange tror at fjerning av livmor kun skjer når det er snakk om kreft – det gjør det altså ikke. Over 80 % av alle tilfellene er grunnet andre sykdommer enn kreft. Disse sykdommene er som oftest ikke livstruende, men ofte kan de føre til store smerter eller andre plager som gir betydelig nedsatt livskvalitet. Så mange som 8 av 10 kvinner opplever å utvikle såkalte muskelknuter (myomer) i livmoren. Dette er godartede svulster som normalt ikke er farlige. Ofte utvikler det seg flere små muskelknuter i livmoren og de gir som regel ingen symptomer, men hos noen kan de vokse seg store og altså forårsake sterke smerter (dysmenorè), store blødninger ved menstruasjon (menoragi), hyppig vannlating, forstoppelse eller smerter ved samleie. Antall myomer og størrelsen på myomene er avgjørende faktorer for behandlingsmetode. Fjerning av livmor (hysterektomi) kan være et alternativ bl.a. for kvinner som er ferdig med barn, på vei inn i, er i eller er ferdig med overgangsalderen. Mange muskelknuter (myomer), store myomer, sterke smerter, store blødninger, andre sykdommer og/ eller svulster er oftest årsaken til fjerning av livmor. Operasjonen utføres som oftest som ved kikkehullsoperasjon (laparoskopi).
Livredd
I går var det seks (6) uker siden jeg, etter en rask avgjørelse, ble lagt inn for en prioritert hysterektomi ved Kvinneklinikken på Ullevål Sykehus. I mitt tilfelle var det flere faktorer som var årsaken til valg av behandlingsmetode. Jeg må innrømme at jeg i forkant av operasjonen, i den tidsperioden fra legen ringte på en fredag og sa jeg hadde fått en prioritert plass tirsdag litt over en uke etter, så var jeg livredd. Mange tanker raste gjennom hodet og verst var redselen for at jeg kanskje hadde fått kreft i livmor og hva om den hadde spredd seg? Tidligere biopsi hadde ikke vist noen tegn til dette, men de hadde jo oppdaget annet «grums» som hadde forårsaket at operasjonen ble prioritert – hvor alvorlig var dette egentlig?

Før, under og etter
Operasjonen gikk veldig bra. Ullevål Sykehus er virkelig proffe på denne type operasjoner, og de geleidet meg fantastisk gjennom hele prosedyren – fra jeg kom inn til jeg var ferdig operert. Derimot var kanskje oppvåkningen og etterbehandlingen ikke fullt så god, følelsen av å være en «ting på et samlebånd» slo meg mange ganger underveis. Rekonvalesensen og ukene etter operasjonen har, for meg, vært både smertefull og med et par komplikasjoner. Dette er nok veldig individuelt, og mange kvinner takler dette uten problemer. Jeg er litt av «ei pyse» med forsterket «navlefobi», så det har vært noen tøffe uker – men det er utrolig hvor bra kroppen er på å hele seg selv.
Jeg er virkelig imponert!



Foto: Privat – 1) På sykehuset på morgenen før operasjonen, 2) Størrelse på magen før og ca 2,5 uker etter operasjonen, 3) På sykehuset i omtåket «morfinrus» rett etter operasjonen.
Trygghet
Det som har overrasket meg mest ved hele denne situasjonen, er kanskje det faktum at vi kvinner ikke snakker med hverandre om slike plager og/ eller hendelser. Selv oss imellom er alt som har med underlivet, livmor, overgangsalder og plager litt tabubelagt. Jeg har jo valgt å dele mine opplevelser og jeg har snakket åpent og «rett ut» om alt dette både før, under og etter operasjonen. Når jeg har snakket om dette i ulike fora, viser det seg at det faktisk er mange som har diverse plager og det er mange som har vært gjennom eller skal gjennom det samme. Dette har virkelig overrasket meg – at vi kvinner ikke deler, støtter og snakker sammen i slike situasjoner. Mange opplever, som meg, å være livredd i slike situasjoner. Tankene raser av gårde, og det er så viktig med en følelse av trygghet – det å snakke sammen kan virkelig hjelpe. Jeg har i denne perioden fått en genuin interesse for voksen kvinnehelse, overgangsalder og «midtlivskriser», og dette vil jeg helt klart utforske og dykke mer ned i.
Jeg oppfordrer alle kvinner der ute til å tørre å bryte inngrodde mønster og dele og snakke mer sammen om tabubelagte emner om vår kvinnehelse.
Det skaper trygghet – sammen er vi sterke!

Foto: Privat og Pixabay, free images
Takk SIv, nok en gang treffer du «fingeren på tastaturet» bloggutrykket for «spikeren på hodet», dersom det ikke var tydelig nok 😉 FLott måte å balansere hele deres situasjo på 🙂 Heier masse på dere, og kjenner det kan være lurt å ta en tur til «Damedoktoren»
KLemmer til deg Siv
LikerLikt av 1 person