Hvor og Når?

Oi, oi, oi – Denne høsten har vært fryktelig ambivalent, og det er bare å konstatere kjære lesere – skrivesperren har vært et faktum!

Situasjonens realitet, dvs. at både min mann og jeg er arbeidsledige og «NAV’er», sank ordentlig inn og «piffen gikk litt ut av ballongen» her i september. De siste årenes påkjenninger i arbeidslivet og følelsesmessige ubalanse, har selvfølgelig satt sine spor i kropp og sinn og en enorm trøtthet kom sigende på – det har vært viktig og riktig å lytte til kroppens signaler denne høsten. Trening og lange gåturer i fantastisk høstvær har blitt høyt prioritert. Å ta vare på helsen etter alt som har skjedd, har blitt et eget prosjekt som jeg lover å gi dere en update på litt senere.

Dagene er blitt kortere og kortere, og nå er det mørkt når man står opp om morgenen. Med mørket kommer også lysten til å gjøre ingenting, til å sove lenge, lese en god bok, pakke seg godt inn under et pledd i sofaen, tenne stearinlys, sitte med beina høyt og en god kopp te fremfor peisen. Det har vært svært så vanskelig å hente frem nytenking, kreativitet, energi og engasjement – helt til forrige uke…

Frognerpark

Foto: Privat – Frognerparken  i vakker høstprakt

I slutten av august skrev jeg blogginnlegget Nå eller Aldri!, der jeg avslørte at min mann og jeg lenge har gått med «en drøm» som vi nå skal virkeliggjøre. Vi vil gjøre vår hobby om til vårt levebrød – vi skal etablere en vinbar og delikatessebutikk lokalt i nærmiljøet på Frogner i Oslo. Vi trodde etter sommeren, at vi hadde laget en god prosjekt- og fremdriftsplan, men den gang ei – vi var helt klart altfor ambisiøse og allerede i «første runde» har vi altså måttet justere planen.

Å planlegge for et gründerliv har vært utfordrende, det «tar nesten pusten fra en» og det er absolutt ikke enkelt. Mye nytt å sette seg inn i, ingen ferdig «oppskrift» å følge og Google er blitt en viktig venn. Det er både frustrerende og spennende, og vi har virkelig fått kjenne på de berømte tre T’er: Ting Tar Tid!

To skritt frem og ett tilbake. «Tålmodighet er en dyd», og definitivt ikke min sterkeste side. Min mann derimot er «rolig som skjæra på tunet»; sitat fra Flåklypa som vi har «lekt» oss med i denne perioden – dere kan jo bare forestille dere hvordan det har vært her hos oss de siste ukene… 😉 Uroen, sitringen i kroppen og sommerfuglene i magen har i perioder vært til å både ta og føle på – vil vi virkelig få til dette?

Det er på tide med en liten oppsummering.Startup

Hvor skulle vi starte?

I Norge har det vært en «baby-boom» av gründere de siste årene, kanskje spesielt innenfor teknologiområdet i takt med den raske teknologiske utviklingen. Politikere har vist økt fokus for å tilrettelegge for entreprenørskap allerede i tidlig fase, og «gründer-boomen» har resultert i et stort tilbud av gratis seminarer og konferanser for gründere som står på startstreken. Mange etablerte bedrifter har i tillegg opprettet egne avdelinger som også «free of charge» kan guide, hjelpe og gi råd til gründere gjennom utviklings-, oppstarts- og etableringsfasen.

Vi hadde bestemt oss for å forfølge drømmen og vi hadde en idè, men hvor skulle vi starte? Vi googlet oppstart av egen bedrift samt gründerliv og entreprenørskap, og etter litt research fant vi ut at et godt sted å begynne var Banken! DNB er en av de veletablerte bedriftene i Norge i dag som nettopp har opprettet en slik egen enhet som tilbyr gratis gründerhjelp – enheten heter Oppstartslosen. I og med at vi bruker DNB som privatbank, var det naturlig for oss å ta kontakt for å høre om de kanskje kunne hjelpe oss samt guide oss i gang. Jeg sendte en e-post til vår bankforbindelse og forbausende fort fikk vi svar. Allerede etter kort tid fikk vi avtale om møte med både en bedriftsrådgiver samt en Oppstartslos. I tillegg hadde Oppstartslosen et planlagt introduksjonskurs for gründere der vi fikk delta. Dette var jo en knallbra start!

DNB Oppstartslos

Introkurs

Under introkurset fikk vi mange gode råd og tips om oppstart av egen bedrift, hva vi burde fokusere på først samt en innføring i realiteten bak det å være gründer i Norge i dag. «Gründer-boomen» er ikke bare rosenrød. 50 % av alle oppstartsbedrifter går konkurs første året, og opp mot 70 % er borte etter 3 år, men hva er det som gjør at det går så galt for norske gründere da? Jo, de fleste gjør altfor dårlig jobb i forkant før de starter opp! Det absolutt viktigste før man setter i gang er å undersøke om den fantastiske idè’en og drømmen man har er god nok, er det noen som vil kjøpe idè’en – er det «liv laga»? Majoriteten av gründere som går konkurs tidlig har i tillegg altfor store forventninger til inntjening og utbytte allerede i tidlig fase, oppstartskostnadene er ofte vesentlig større enn budsjettert samt at de har lite kunnskap rundt økonomistyring.

Vi tok med oss tre viktige første oppgaver fra introkurset:

 • Sjekk med familie og venner om idè’en og drømmen er god nok – familie og venner er gjerne de som er mest kritiske og som tørr å gi en ærlig tilbakemelding!
 • Gjennomfør en markedsundersøkelse i det området du tenker å etablere deg og/ eller mot den målgruppen du skal rette dine produkter og tjenester og sjekk om noen vil kjøpe idè’en din – er det «liv laga»?
 • Gjennomgå den økonomiske situasjonen, lag et driftsbudsjett samt en så detaljert salgskalkyle som mulig med innkjøpskostnader og utsalgspriser, og gjør en beregning på hvor store oppstartskostnadene kan komme til å bli.

Møte med banken

Etter introkurset fikk vi et personlig møte med Oppstartslosen samt en bedriftsrådgiver. Allerede under introkurset hadde vi fortalt om vår drøm og idè, og under dette møtet ble vi jo nærmest «grillet» med gode spørsmål. Det var så mange ting vi ikke hadde tenkt på. Litt «grønne» som vi var, hadde vi også trodd at banken ga oppstartslån for gründere, men den gang ei. Banken kunne ikke hjelpe oss med penger eller lån for å starte bedrift! Banken kan eventuelt bistå med bankgaranti for husleie og mulig kassakreditt for innkjøp av varelager, men det kommer i en mye senere fase. Det ble derfor viktig å gjennomgå vår økonomiske status; evaluering av egenkapital og eventuelt hvordan vi skulle hente inn ekstra kapital – hadde vi tenkt på investorer? Vi ble også «grillet» med spørsmål ift beregning av oppstartskostnader og så kom kanskje det viktigste spørsmålet; hadde vi tenkt på lokaler? Oppstartslosen poengterte at lokaler i Oslo er kostbart og at dette vil være en av de største utgiftspostene i regnskapet.

Vi hadde allerede før møtet i banken, sett oss ut et tomt lokale på Elisenberg som var annonsert hos DNB Eiendom. Vi ba derfor Oppstartslosen om hjelp. Oppstartslosen sa han skulle undersøke dette, og vi dro fra møtet og trodde at lokaler ganske så snart skulle være i boks. Men der tok vi grundig feil – og at det å finne lokaler skulle bli så vanskelig, hadde vi aldri trodd…

På vei til banken

Foto: Privat – på trikken på vei hjem etter møtet med banken

Lokaler

Det skulle vise seg at lokalene på Elisenberg ikke var leie direkte av eier, men fremleie frem til kontrakten til nåværende leietaker utløp i mars 2021. Vi tenkte vi kunne forhandle direkte med eier, som skulle vise seg å være gårdeier, men her ble det også utfordringer. Gårdeier var et Sameie med en styreformann på over 85 år som var særs vanskelig å komme i kontakt med. I tillegg skulle det vise seg at lokalene hadde en prislapp på over 1 million i leiekostnader per år, noe som utgjorde ca. 87.000,- per måned. DET var en månedsleie som definitivt ikke under noen omstendigheter ville være forenlig med våre kostnadsberegninger for lokalleie. Da vi fikk innsyn i leiekostnadene fikk vi nærmest sjokk, og dette lokalet kunne vi altså bare glemme.

Vi fortsatte vår søken etter lokaler. Det hadde vært stor turnover av lokaler på Frogner i denne perioden, og det var flere egnede lokaler tilgjengelig – vi var svært så optimistiske. Men det skulle vise seg at næringslokaler på Frogner, og sikkert også mange andre steder i Oslo, er en bransje preget av flere useriøse aktører. Vi erfarte at flere utleiere er såkalte «næringshaier», dvs. privatpersoner eller tvilsomme bedrifter som kun er ute etter å tjene grovt med penger. Flere av lokalene er i dårlig forfatning, leiekontraktene er ikke gunstige for leietaker og enkelte utleiere krever at leietaker ikke bare skal stå for kostnadene ved å tilpasse lokalet for den næring de skal utøve, men også ha ansvar for alt vedlikehold relatert til lokalene som helt klart burde tilfalle eier. I tillegg var prissetting for månedsleie heller ujevn. Vi opplevde tilbydere av næringslokaler i omtrent samme kvadratmeteromfang, ta alt fra ovennevnte ca. 87.000,- via 70.000,-, 68.000,-, 53.000,-, 48.000,-, 46.000,- og ned til 35.000,- per måned. Vi var i dialog med flere tilbydere samtidig, og forsøkte både å forhandle og prute uten å lykkes nevneverdig. Responstiden var gjerne lang og de «billigste» lokalene gikk fort til andre bedrifter som var mer rutinerte enn oss i dette markedet. Frustrasjonen var til tider ekstremt stor, og den ambivalente følelsesreisen fra håp og optimisme til skuffelse og nederlag har vært påfallende slitsom.

Skovveien 15

Foto: Privat

Endelig!

Men vi ga aldri opp! Etter tips fra en av foreldrene i klassen til yngstemann, kom det et spennende lokale opp på vår agenda. De hadde stått tomme i flere år og vi hadde gått forbi og spanet på lokalene ved flere anledninger. Tradisjon i området er å henge opp papir foran vinduene når lokaler er under oppussing, og hvis det ikke henger lapp i vinduet om at de er til leie, så er de gjerne allerede utleid. Disse lokalene hadde hatt papir i vinduene i en lang periode og ingen utleielapp, så vi antok de ikke var tilgjengelige i markedet.

Tipset ga oss nytt håp og vi måtte gjøre en research-jobb for å finne ut hvem som faktisk var ansvarlig utleier av disse lokalene. Det skulle vise seg at hele bygget er under utvikling og at lokalene ikke var utleid. Bygget har tidligere vært et hotell, og lokalene vi ønsket oss og som kunne passe perfekt til vårt formål, var det tidligere hotellets bar. Ansvarlig utleier av lokalene var meget seriøs, vi fikk et skikkelig godt inntrykk og i tillegg fikk vi flere råd om hva vi måtte tenke på før vi endelig valgte lokaler. Etter flere møter med utleier og befaring av lokalene var det endelig vår tur! Forrige uke fikk vi skriftlig bekreftelse på at lokalet er vårt! Jubelen sto i taket og champagnekorken spratt!

Skovveien 15 - 2

Foto: Privat – Skovveien 15

Hvor og Når?

Vår vinbar og delikatesseforretning vil få adressen Skovveien 15 – gamle West Hotel på Frogner. Merk dere altså adressen mine damer og herrer!

Vi vil jobbe fortløpende med utleier for å klargjøre lokalene så raskt som mulig, men fordi bygget er under utvikling og det fortsatt er mange søkeprosesser om brukstillatelse og ferdigstillelse av bygget m.m., er vi blitt forespeilet en mulig åpningsdato medio mars-2019.

Vår drøm er et stort skritt nærmere å bli en realitet! 😊

Kart Skovveien 15

Fotos i innlegget: Privat eller Pixabay (free images)

13 kommentarer om “Hvor og Når?

 1. Gratulerer så mye kjære Siv og Paal, dette blir toppers! Flott adresse og beliggenhet! Jeg har virkelig trua på dere😊 Alle kursa som må gjennomføres har dere svært gode forutsetninger for å gjøre på en god måte! All verdens lykke til, og jeg har kuttekniven klar!! 😊😊😘😘😜😜👍👍

  Liker

 2. Coooolt at dere har fått tak i lokaler og et skritt nærmere 👍😊👍
  Heier på dere tøffinger 💪😊💪

  Liker

 3. Så utrolig spennende, det ser jo fantastisk flott ut, og helt klart vil jeg si «Dette lokale kler dere» Fy søren så stilig, og ikke akkurat feil adresse heller. Noen ganger skjer ting av en grunn.
  Når man ser hvor fort tiden flyr tenker jeg medio mars er perfekt, ikke minst med tanke på hvilken sesong vi da er på vei inn i 🙂
  De beste ønsker for dere begge to, vi heier på dere.
  Klem fra Dag og Heidi

  Liker

 4. Fantastisk moro med fine lokaler.Vi gleder oss med dere.Dette blir bra.Ta kontakt om vi kan bistå på noen som helst måte.GRATTIS
  Ingjerd og Christian

  Liker

 5. HEI & HÅ (Y) Dette var en fantastisk flott nyhet å komme hjem til, kjære SIV og PAAL ❤ Ønsker dere all lykke og hell framover ❤ Klem fra mamma LIV (Y)

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s